Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2010 16:35 - Германия създава нова космическа ракета за многократно използване
Автор: 4a4i Категория: Технологии   
Прочетен: 748 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.07.2010 16:53


image От немсикия аерокосмически център DLR са съпбщили , за провеждането на дейности по създаването на съвременна космическа ракета , способна да излиза от пределите на атмосферата на нашата планета и след това да се връща обратно без отделяне на степени и повреди по корпуса. Теоретично такава ракета може да се използва и за доставка на космонавти и/или товари на МКС.

В петък , немските инженери са показали 2.5 метровата носова част на ракетата Shefex II,която ше бъде способна в автоматичен режим да лети в космоса и да се завръща на Земята. Немските специалисти говорят , че тестовия полет на ракетата ще се проведе през следващатата годинаот мобилна стартова площадка на базата на ВВС на Австралиа Вумера.

В основата на ракетата е залегнал прототипа на пораносъздадената от Германия ракета Shefex I, старта на която премина успешно от норвежка територия през 2005г.
"Нашата крайна цел е проста - стъпка по стъпка да създадем напълно автоматичен космически апарат за многократно използване" е казал Хедрик Вайнс - инженер от института по дизаини конструкторски изследвания в Щутгард. По негови думи новата версия на ракетата ще бъде по топлоустойчива ,по евтинаи значително по "управляема" от колкото всички други апарати от подобен клас.
Немските инженери казват , че носовата част на ракетата има осем аеродинамични страни, които и позволяват по лесно и с по малко разходи да излиза в космическото пространство. "Ракетата има аеродинамика сравнима с тази на американските совалки , но е по малка и няма крила " - е казал Вайнс.
Стойноста на разработката на ракетата е 12.5 млн евро , цялата сума напълно се финансира от Германия.
"Това е първата по рода си ракета , която може сама да се върне на Земята. В това направление ние сме постигнали добри резултати. Възможно е тази разработка да легне в основата на ново поколение космически апарати" е казал Вайнс.
Инженера отбелязва ,че едно от основните преимущества на ракетата е способноста за управляемо връщане от космоса. За разлика от руските или китайските балистични капсули , които се завръщат от космоса в неконтролируем режим, пилотите на немската ракета ще могат буквално в ръчен режим да коректират мястото за кацане. Ще бъде възможен контрол на ракетата на височин а 100-20 км от Земята, след което автоматиката отваря парашута и се реализира меко кацане. При това на етапа на влизане в атмосферата , корпуса на ракета ще може да издържа температура до 10 000 градуса .



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 4a4i
Категория: Други
Прочетен: 39978
Постинги: 23
Коментари: 1
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930