Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2010 13:20 - Осигурителният стаж за пенсия скача с три години, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ).
Автор: 4a4i Категория: Бизнес   
Прочетен: 696 Коментари: 0 Гласове:
0



След няколко часа тежки дебати промените в кодекса за социалното осигуряване бяха приети. Много спорни точки срещнаха категорично противопоставяне от страна на синдикати или работодатели.  

Пенсионната възраст не се увеличава (в момента тя е 63 години за мъжете и 60 - за жените), но необходимият за пенсия трудов стаж се вдига от 37 на 40 години при мъжете и от 34 на 37 години при жените.

Промените, които трябва да влязат в сила от юли 2011 г., ще бъдат внесени в парламента през септември.

Възможно е делегацията на синдикатите да не участва в утрешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където дебатите ще продължат, предупреди вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков.

Представителите на синдиката са твърдо против увеличаването на осигурителния стаж, особено ако това става шоково, като настояват вместо това да се увеличи осигурителната вноска, за да има устойчивост на пенсионната система.
"Привидно, когато не се пипа възрастта, това е един по-добър вариант - само че за бюджета на НОИ, докато може да се окаже, че работещите поради работа без трудов договор имат години, но не и стаж", коментира Ненков. 

Работодателите от своя страна одобряват тази мярка при условие, че става плавно, а не изведнъж.

Друга спорна промяна е въвеждането на праг за самоосигуряващите се от 420 лв. без оглед на техните доходи и получаването на обещетения на тази база. Ако в края на годината с данъчната декларация те докажат по-висок доход, ще могат да доплатят за осигуровки, а НОИ - за обезщетения. 

Като неприемливи от синдиката определиха и предложенията за промени в условията на пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд, за които, освен че се вдига осигурителният стаж, се увеличава и изискуемата възраст с осреднено три години. 

КНСБ не одобрява и предложенията за нов модел за заплащане на държавните служители, с които се орязва класът прослужено време.

Работодателите се обявиха категорично против криминализирането на невнасянето на осигуровки. Синдикатите пък са доволни от тази промяна, за която настояват отдавна.   

Проблемен бе и въпросът на каква база да се изплащат паричните обезщетения за безработица, бременност и раждане. Правителството предлага всички те да се изчисляват на база 12 месеца назад.

Сега тези срокове са различни - шест, девет и 12 месеца. Предложението се одобрява от работодателите, но синдикатите го определят като пресилено.  

Дебатите ще продължат и утре на тристранния съвет, но е възможно в сряда, 21 юли, Министерския съвет да не се съобрази със страните и да приеме промените така, както ги е предложило социалното министерство.

Част от тези мерки ще влязат в сила още през януари 2011, а друга част през юли 2011 г.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 4a4i
Категория: Други
Прочетен: 39857
Постинги: 23
Коментари: 1
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031